Dokázal by mimozemšťan brečet? Dokonce i takový dokonalý chameleonoidní macho? Ten, který málem vyřídil Terminátora i Herkula? Ten, který si léčí zranění hirošimskými dávkami léků? Myslím si, že ano…


Alespoň po shlédnutí akčního snímku Tajné operace na základně Rubikon (Orig. Code Red: The Rubicon Conspiracy), který byl uveden v úterý na TV Nova. Podle tištěných upoutávek mělo jít o film s pečlivě budovaným a stupňovaným napětím, ale trochu to zkazilo foto, které odhalilo jeden z překvapivých momentů filmu. Ono to vlastně odhalily i ukázky, ale tam se to dalo přehlédnout.



V úterý to však dávali pozdě, tak jsem si to jako správný masochista nahrál a koukl se na to včera. Už z upoutávek totiž bylo jasné, že se bude jednat o hodně nepovedenou kopii Predátora, kterého znám takřka nazpaměť. S Myrnou jsme se po shlédnutí shodli na tom, že scénárista musel být během práce neustále ožralý a nejslabší momenty filmu připisujeme jeho střízlivosti. A o čem to tedy bylo?



Kdesi v Africe postupuje jednotka šesti mužů pralesem a je zlikvidována čímsi neznámým. Střílí se nazdařbůh a ve velíně pozoruje hlavní hrdinka už jen rychle se narovnávající křivky tepové frekvence. Hlavní padouch (o kterém to jen tušíme) to zamyšleně sleduje a pak prohlásí, že zachránit nás může už jen hlavní hrdina. Střih do Střední Ameriky, kde hlavní hrdina se prochlastává spolu s hady zradou, za kterou stojí jeho bratr (který byl v týmu 1 – viz výše). Po chvíli přesvědčování je ochoten vzít záchranu Afriky do svých rukou, protože se dozvíme, že do dvanácti hodin vybuchne na základně Rubicon atomová bomba, která ji vymaže z mapy. A Rubicon? Bakteriologická laboratoř, které se zmocnili rebelové a zapli autodestrukci. Vypnout ji může jen hrdinka, takže už máme tým: Hrdina, hrdinka, nezkušený voják a tři mazáci, které povolal hlavní hrdina – dva bratři a jakýsi indián.



Kopírování Cameronova filmu se tvůrci ani nesnaží zakrýt. Zatímco Jesse "Blain" Ventura měl "Bezbolestnou" (ten rotační kulomet z helikoptéry), zde měl jeden z bratrů Lassie (v podstatě útočnou pušku s přivařenou lešeňářskou trubkou simulující patrně granátomet). Indián byl v Predátorovi taky. Jediný dokázal emzáka "cítit" a nosil amulet na ochranu před zlými duchy. V Rubiconu nosí indoš kopyta z kance. Takže karty pro přeživší byly rozdány. Prvně měl zajít jeden z bráchů, druhý ho měl mstít a zdechnout taky, pak krysa z kanclu a nakonec indián. Happyend se očekával.



Zde přišel první překvapivý moment filmu. Indián zařval první. Jak? Inu, jednotka byla vysazena v džungli, spolu s detektory pohybu. Ty však používali jen těsně předtím než na ně něco skočilo – proč, to nikdo neví. Takže tým ví, že je na nepřátelském území. U člunů však nechá indiána a jde se projít do džungle. Po pár metrech narazí na vysáté mrtvoly členů týmu 1 – hrdinův bratr však chybí. Kouknou na scanner a zjistí – něco na ně běží. Začnou střílet do nikam (hodně nepovedená napodobenina nezapomenutelného čištění džungle z Predátora) a pak zjistí, že to byl kanec (nemusím říkat, že v Predátorovi byl taky, že?). Začnou honem utíkat zpátky k lodi (???), kde se zatím indián kochá krásou řeky, takže na něj zezadu něco hupsne a vysaje. Vojáci stačí zahlédnout něco, co přeskočí řeku a zmizí.



Jdou tedy dál. Najdou vesnici, v ní jednoho přeživšího, který jim řekne, že to byl Ďábel (už si třepím klávesnici), jdou dál, ztratí jednoho z bratrů (toho s tou Lassie, aby si ji mohl vzít ten druhý a mstít se – srovnej Blain a Mac), kterého vysaje cosi zpoza stromu. Asi je to rozhodí, protože se nejdou ani podívat co. Následuje přechod přes strom (…), při kterém vidíme útočícího emzáka (ztráta kancelářské krysy) a následuje překvapení č.2. je to jiný druh než ten, kterého jsme viděli poprvé. Ten první navíc hrdinům pomůže a jde se dál. Najdou bratra, který je na tom špatně. Vysvětlí jim co je hlavní padouch za hajzla, takže už mu nevěří ani hrdinka. Dojdou k Rubiconu, který byl postaven díky Kennedymu v roce 1964. Dozvídáme se, že to není laboratoř na výzkum virů, ale radarová stanice, která přilákala signálem z vesmíru loď a pak ještě jednu. Na té první přiletěli sací zrůdy, na té druhé kyborg, kterého chce zajmout hlavní padouch. Během cesty k počítači se dostanou do jakési laboratoře, kde je ten savec držen za sklem. X let ho ani nezkusil prorazit, zde se mu to podaří hned napoprvé. A už jsme u počítače. Do odpálení bomby zbývají tři minuty.



Přes moderní design a rychlost se dozvídáme, že jde o počítač z roku 1964. A je velmi hutně zaheslován. T -3:00 otázka, kdo byl nejlepším odpalovačem Bostonu. Přežili hrdina, hrdinka a jeden z bratrů. Nikoho z vás snad ani nemůže překvapit, že zbylý bratr je encyklopedie baseballu, takže ihned ví – Red Auerbach! Bohužel chyba T -2:30. Naštěstí si vzpomene, že Red byla přezdívka a jméno bylo Arnold. Už jen dvě minuty. Další otázka, kolik sezón za sebou se mu to povedlo. Osm. Zase chyba, bratr se dušuje, že je to pravda – od roku 1958 do roku 1966. Hlavní hrdina si naštěstí vzpomene, že počítač byl postaven v roce 1964, takže správná odpověď je šest! Poslední testík, uhádnout tři znaky. Hrdinka pomocí kapesního počítače (to už byl Gates???) projíždí číselné kombinace – naštěstí hrdina ví, že před rokem 1970, existoalo šifrování jen pomocí písmen (???) Na to není čas – hrdina vyťukává JFK. Tři setiny před odpálením je odpočet zastaven. Pak už jen nudné finále – přijede padouch, dostane na prdel (tipněte si jak asi skončí), hodný predátor odletí (i ciferníky na ruce měl podobné…) a následuje happyend.



Pro ty, kteří chtějí u televize vypnout a jen se smát nechtěným vtípkům nasekaným kameramanem či střihačem, je to vynikající odreagování. A to jsem včera rozhodně potřeboval…